Ismét toborozza régi katonáit a honvédség

2012.01.04. 18:14 Módosítva: 2012.01.05. 13:49
A Magyar Honvédség önkéntes tartalékosok toborzásába kezdett. Kétezer jelentkező alkalmasságát kell megvizsgálniuk fél év alatt. Vonzó lehet a nyugállományú katonáknak a szerződéskötés, mivel mentesülnek a szolgálati járadékukat elsejétől érintő tizenhat százaléknyi szja megfizetése alól.

Januártól a Magyar Honvédség az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésébe kezd. Kiemelten számítanak a korábban nyugdíjba vonult katonákra, a korábbi területükön végzett szakmai tapasztalatukra. A tartalékos rendszer nyitott, így a toborzásokon várják a civil, katonai tapasztalattal nem rendelkezők jelentkezését is.

A sajtó számára nyilvános első toborzási alkalom a Budaörsi úti Petőfi Sándor laktanya épületében kezdődött délelőtt tizenegy órakor. A vizsgálatra körülbelül ötven embert hívtak be, akik előzetesen regisztráltak a területileg illetékes katonai központokban. Vanyur Tibor ezredes, a HM hadkiegészítő és központi nyilvántartó parancsnoka elmondta, hogy majdnem kétezer fő jelentkezett tartalékos állományba, így a toborzások és alkalmassági vizsgálatok várhatóan fél éven át folyamatosan, heti rendszerességgel zajlanak majd.

Szigorú alkalmassági vizsgálat

Az önkéntes tartalékos rendszerbe  több fordulós kivizsgálási folyamat után lehet bekerülni. Vizsgálják az erőnléti, orvosi, mentális alkalmasságot egyaránt. Teljes belgyógyászati, fül-orr-gégészeti, szemészeti és laborvizsgálatokat végeznek, továbbá IQ-teszteket és egyéb személyiségteszteket íratnak meg a jelentkezőkkel. Az erőnléti felmérés keretében egymérföldes gyaloglást, fekvőtámaszt, felülést kell végezni, utóbbiakra külön-külön két perc maximális időt határoztak meg. Az erőnléti eredményeken legfeljebb kétszáz pont szerezhető, ez a későbbi alapja annak, hogy a leendő tartalékosokat milyen osztályba sorolják. Az erőnléti teljesítés értékelésénél figyelembe veszik az életkori, valamint a nemi sajátosságokat is. Az esetleges gyengébb eredmény nem jelent automatikus alkalmatlanságot az önkéntes tartalékos rendszerben. Elbukni a pszichikai, vagy az orvosi vizsgálatokon lehet, ha az orvosok bármi rendellenességet, betegséget (szívbetegség, vesebetegség) mutatnak ki a vizsgálatokon – mondta Vendrei Gábor orvos alezredes, a HM alkalmasságvizsgáló intézetének vezetője.

A ma megjelent regisztráltak kivétel nélkül mindannyian katonai múlttal rendelkeznek, mindössze néhány éve nyugdíjasok. A civilek hiánya annak tudható be, hogy a korábbi katonák előbb értesültek a jelentkezés módjáról és a toborzásról. A vizsgálatra várók átlagos életkora ötven év körüli volt.

SZJA-mentes a szolgálati járadék

A tartalékos rendszerbe való felvétel a HM és az egyén közötti szerződéskötéssel jár, ebben rögzítik a különböző javadalmazásokat és státuszokat. A tartalékos rendszerhez csatlakozás azért is válhat népszerűvé a nyugalmazott katonák esetében, mert mentesülnek a szolgálati járandóságukat terhelő tizenhat százalékos szja terhétől.

Nők surranóban

A toborzáson volt néhány nő is, közülük ketten elmondták, hogy korábban hivatásos katonák voltak tizennyolc, illetve huszonkilenc évig. Előbbi jelentkező élelmezési vezetőként a katonasági élelmiszer-beszerzésekkel foglalkozott, utóbbi pénzügyi-ügyviteli területen dolgozott nyugdíjazásáig. Egyikük azért hagyta ott a katonaságot, mert az alakulat, ahol dolgozott, megszűnt és csak alacsonyabb munkakörben tudták volna elhelyezni. A két nő  szerint az lenne a fontos, hogy a fiatalok kapjanak lehetőséget. Kifejtették, hogy nem biztosak abban, hogy a szaktudásuk nem elavult, elképzelhető, hogy a területek, amelyekben dolgoztak, jelentősen változtak, modernizálódtak.

Még dolgozni akarnak

A jelentős többségben lévő férfiak közül az egyik elmondta magáról, hogy ötvenöt éves, tizennyolc évesen kezdte a katonai pályáját, az ezredtörzsben dolgozott és három éve nyugalmazott. Hozzátette, hogy nem önként vonult nyugdíjba, hanem a honvédségi leépítéseket követően, de most a toborzásra azért jelentkezett, mert szívesen visszamenne, mivel korábban is a Petőfi Laktanyában dolgozott. Az erőnléti alkalmassági követelményeket ismerte és a mai megmérettetésre készült is.

Egy másik férfi, aki tavaly vonult nyugdíjba azért jött a toborzásra, mert érdekeltté tették a visszatérésben. Ő is megemlítette a tartalékos szolgálattal járó szja-mentességet, így – mint mondta – anyagi érdeke is fűződik ahhoz, hogy újra dolgozzon, de  ő is szívesen térne vissza a korábbi munkahelyére és a régi munkatársakhoz, illetve szeretné ezt egy átmenetnek tekinteni az aktív, munkával töltött évekből a nyugdíjas életbe.

A kormány a tervek szerint 2014-re összesen 8000 főre bővíti a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos állományát, amely így differenciáltabbá válik: kétezer védelmi és hatezer műveleti önkéntesre oszlik majd, azaz alapvetően katonai szolgálatra várnak további jelentkezőket.