Hétfőtől nyilvános a nemzeti alaptanterv szakmai tervezet

2012.02.03. 20:54

Hétfőn teszik közzé a nemzeti alaptanterv szakmai tervezetét, és egy hónapon át folytatnak róla társadalmi vitát - jelentette be Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás-minisztérium oktatásért felelős államtitkára Debrecenben.

Az államtitkár hangsúlyozta: a közoktatás egyik legsúlyosabb hibája, hogy nem tisztázott pontosan, mit kell tanítani az iskolákban, és ezen nagyon gyorsan változtatni kell. A tartalmi szabályozással kapcsolatban kifejtette: a megelőző oktatási irányítás azt fellazította, majdnem eltüntette. Jelenleg nincsenek kötelezően előírt tartalmak, amelyeket tanítani kellene, ezen fog változtatni az új nemzeti alaptanterv. - mondta.

A dokumentum szakmai tervezete hétfőtől elérhető az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján. Hoffmann Rózsa elmondta: a nemzeti alaptanterv részletei az egyhónapos társadalmi vita lezárultával ismerhetők meg, de a dokumentumban a nevelési intézkedések mindenképpen nagyobb hangsúlyt kapnak.

Hoffmann Rózsa a mintegy száz vendégnek tartott előadásában a köznevelési rendszer átalakításának céljairól, a közoktatás legfontosabb változásairó és a felsőoktatásról is beszélt.

Előadásában kiemelte, hogy az államnak egyértelműen felelősséget kell vállalnia a közoktatás irányításában, fenntartásában, ellenőrzésében. "A nevelés az elsődleges és mindent átfogó feladata a köznevelési rendszernek. Minden pedagógus munkájában, a mindennapokban jelen kell lennie egy olyan értékrenden alapuló nevelésnek, amelyet az alaptörvényünk és a Nemzeti Együttműködés Programja meghatároz" - foglalta össze az államtitkár.

A felsőoktatásra kitérve közölte: a hallgatói szerződés intézményének bevezetése és a keretszámok kialakítása a társadalom érdekét szolgálják, "hogy legyen hazánkban ápoló, mérnök, orvos." A hallgatói szerződés egyben nagyobb felelősségvállalást is követel meg a hallgatóktól - jegyezte meg. Hoffmann Rózsa rámutatott, hogy a kormány igyekszik a műszaki és természettudományos területek felé terelni a hallgatókat.