Fideszes képviselőnők is kegyelmet kérnek Gerébnek

2012.02.16. 17:58

Szabó Erika, Ékes Ilona és Bábiné Szottfried Gabriella fideszes országgyűlési képviselők is levélben fordultak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz annak érdekében, hogy kegyelmet kérjenek a múlt pénteken jogerősen is két év fogházbüntetésre ítélt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyásznak. A képviselőnők emlékeztettek arra, hogy a szülésznő szigorú szakorvosi felügyelet mellett több száz komplikációmentes eljárásnál működött közre, valamint hogy Geréb nemzetközileg elismert bába, szülész-nőgyógyász orvos és pszichológus, aki Magyarországon először alkalmazta az otthon szülést, melyet gyermek- és szülőbarát eljárásnak neveztek. Azt is megjegyezték, hogy Geréb "úttörő munkáját" nehezítette, hogy az állam nem szabályozta az otthon szülés nemzetközi szinten ismert és alkalmazott lehetőségét.

"A bíróság ítéletét, elfogadva annak szakszerűségét és alaposságát, - figyelemmel az eset összes körülményeire - rendkívül szigorúnak tartjuk" – fogalmaztak a képviselők. Azt kérték Schmitt Páltól, hogy "méltányolva a szülésznő munkájának eredményeit, az otthon szülés alternatív eljárásának hazai szabályozatlanságát részesítse őt kegyelemben".

Szabó Tímea elempés országgyűlési képviselő múlt pénteki közleményében példa nélkülinek nevezte a bíróság ítéletét. Kedden Michl József, Tarnai Richárd és Bús Balázs kereszténydemokrata országgyűlési képviselők is levélben fordultak az államfőhöz, hogy Geréb Ágnesnek elnöki kegyelmet kérjenek.