Megemlékeznek a cigánygyilkosságok áldozatairól

2012.02.21. 17:32

A 2008-as és a 2009-es években legkevesebb tizenkilenc esetben ért súlyos támadás romákat. Jogerős bírósági ítélet, amely az etnikai erőszakot is megállapította egy esetben született. A tettesek sok esetben nem lettek meg. A sajtóban „romagyilkosságokként” tálalt brutális gyilkosságsorozat tetteseinek a pere egy éve zajlik.

„Emlékszel? Emlékezz!” címmel 23-án, csütörtök délután megemlékezést szervez az Ide tartozunk! roma civil hálózat az ország százötven településén és egy tucat külföldi nagyvárosban a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok áldozatainak emlékére. A 2008-ban és 2009-ben elkövetett fegyveres, Molotov-koktélos támadásoknak hat halálos áldozata volt. Mint közleményükben tudatták, azért szervezték erre a napra megemlékezést, mert három éve, 2009-ben ezen a napon ölték meg Csorba Róbertet és ötéves kisfiát, ifjabb Csorba Róbertet. A rendezvényen a további halálos áldozatokért is gyertyát fognak gyújtani a megemlékezők.

Setét Jenő – az eredetileg a népszámlálás népszerűsítésére létrejött –, többezer támogatót maga mögött tudó Ide tartozunk! hálózat koordinátora úgy fogalmazott a megemlékezéssel kapcsolatban, – a Roma Sajtóközponttal együttműködve –, hogy "az elmúlt években a magyar társadalom alig tanúsított együttérzést az áldozatokkal, azok családjaival és a roma közösségekkel, annak ellenére, hogy a második világháború óta példanélküli tragédia, hogy embereket, köztük egy ötéves gyermeket etnikai hovatartozása miatt gyilkolnak meg. Kiemelte, hogy ez a trauma nem lett része a közös társadalmi emlékezetnek, ezért kötelességük méltó módon emlékezni és emlékeztetni az áldozatokra." A megemlékezésekkel arra figyelmeztetnek, hogy "a faji alapú gondolkodás, a rasszizmus szörnyű következményekkel járhat".

A budapesti emlékezés a VIII. kerületi Mátyás téren lesz délután öt órakor, ahol beszédet mond az a fiát és unokáját is elvesztő nagyszülő, Csorba Csabáné, valamint ismert roma színészek verssel, a Romano Glaszo együttes zenével, míg Csík Benedek, a budapesti Roma Gyülekezet vezetője imával emlékezik az elhunytakról.

Ugyanebben az időben százötven hazai és tucatnyi külföldi városban is lesznek megemlékezések. A magyar megyeszékhelyek közül csatlakozott Békéscsaba, Budapest, Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely és Veszprém. Külföldi nagyvárosok közül csatlakozott a megemlékezéshez Berlin, Brisbane, Derby, Granada, Hamburg, Kansas City, London, München, New York, Prága, Stockholm és Toronto.