Makovecz nevét veszi fel a csengeri iskola

2012.03.06. 15:21

A tavaly elhunyt világhírű magyar építész, Makovecz Imre nevét veszi fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger általános iskolája.

Az ötezer lelkes, a magyar-román határ mellett fekvő település városközpontját Makovecz Imre és csoportja tervezte a kilencvenes években. Az organikus építészeti stílust képviselő általános iskola, sportcsarnok, görög katolikus és adventista templom mellett a szolgáltató- és egészségház, a jelenleg is építés alatt álló járóbeteg-szakrendelő, illetve a polgármesteri hivatal is az építész és tervezőcsoportjának kézjegyét viseli.

Magyarországon Csengerben látható a legtöbb Makovecz által tervezett épület. A képviselő-testület határozatban döntött arról, hogy a város általános iskolája felveszi Makovecz Imre nevét – mondta  Forján Zsolt, Csenger fideszes polgármestere. A művelődési központtal, a könyvtárral és a pedagógiai szakszolgálattal egy szervezeti egységet alkotó általános iskolának a tervek szerint nyáron tartanák meg a névadó ünnepségét, amelyre a névfelvételt jóváhagyó Makovecz család több tagját is meghívná az önkormányzat.

Az iskola jelenleg Petőfi Sándor nevét viseli.