Megint füstölt egy metrószerelvény

2012.04.05. 10:00 Módosítva: 2012.04.05. 12:11

Út a szabadságba

Csak egy kis csavar a gépezetben, ennyinek kell lenni, nem többnek. Mindig ezt mondták neki, de ő kiskorától tudta, ennél többre hivatott.

Edzhették a legkeményebb eszközökkel és módszerekkel, ahogy a többieket, izzíthatták hevítésre módfelett alkalmas ifjonti lelkét, ahogy a többiekét, forrázhatták le hideg vízzel, forgathatták erre, pörgethették arra, ahogy a többit – ő tudta, nem egy a sok közül. Nem beállni, nem uniformizálódni, másnak lenni, mindig ez lobogott benne. Mint lángok a gőzmozdony tűzterében, gondolhatta volna, ha tudja, mi az, hogy gőzmozdony.

Egy nap, épp aznap, amikor munkába kellett állni, eljött az ő napja.  Sorra kerültek egymás mellé, egymás mögé a helyeikre. Ki messzebb, ki közelebb, volt, akiket jól látott, másokról csak sejtette, hol vannak, és ott mi a dolguk. Persze tudta, mindenkinek ugyanaz a dolga: „tartás, rögzítés, stabilitás” – hallhatták újra és újra.  „De én most nem” – kiáltott egy nagyot, magához képest nagyot, mert hát mi a nagy egy világegyetemben, egy világegyetemben a legnagyobb kiáltás sem több néma sóhajnál. „Szabadság” – kiáltotta ezután újabb néma sóhajtással, kiáltott, és azzal a lendülettel elkezdett kitekeredni, kicsavarodni, kipörögni a helyéből.

Kemény, kínlódásokkal teli időszak jött. Lépésről lépésre kellett haladnia, mintha egy hagyma legbensőbb titkait kutatná. A szorítás hol enyhült, hol keményebben fogták, mint amikor szabadulását elkezdte. Nem számolta a napokat, akkor sem számolta volna, ha tudja, mikor és hogyan telnek el. Mígnem egyszer, érezte, mert az ilyet belül lehet érezni, hogy megvan, hogy összejött, hogy a szorítás sosem volt enyhébb, és már sosem lesz igazán szorítás. Még egy utolsó nagy lendületet vett, és.

És repült, szállt szabadon a világmindenségbe bele. Még látta, hogy a föld, amit elhagyott vörösen felizzik, maró füst támadt, ami mindent beborított, ellepett.

Senki nem találta meg soha a sínek közé hullt 12 mm-es önfúró csavarfejet.

- hj -

Csütörtök reggel ismét füstölni kezdett egy metrószerelvény, emiatt a 3-as metró egy szakaszon nem közlekedik. Bakó Pál, a BKV fődiszpécsere azt mondta, a Klinikák állomásnál észlelték a füstöt. A Nagyvárad tér és a Deák tér között pótlóbuszok szállították az utasokat, a füstölés okát még vizsgálják.

A Metróért Egyesület tájékoztatása szerint 9 óra 10 perckor kezdett füstölni egy kocsi, amikor beérkezett a Klinikák állomásra. A vonatból azonnal kiszállították az utasokat, a tűzoltók rövid idő alatt a helyszínen voltak. A forgalom 9 óra 50-ig szünetelt a Nagyvárad tér és a Deák tér között.

2012-04-05 09.20.06
Fotó: Keve Gábor /

Szerdán, szintén a 3-as metró vonalán Kőbánya-Kispest végállomáson füstölt egy szerelvény, ezért az utasokat a végállomás és a Határ úti állomás között átmenetileg pótlóbuszokkal szállították. A problémát szerdán néhány perc alatt sikerült elhárítaniuk a szakembereknek.