Demonstráció Gyömrőn a Horthy tér ellen

2012.05.09. 22:36

Mintegy 80-100 ember tiltakozott a gyömrői Szabadság téren az ellen, hogy a település képviselő-testülete a lakosság megkérdezése nélkül döntött Gyömrő főterének Horthy Miklósról történő elnevezéséről. A békés megmozduláson a demonstrálók Radnóti Miklós Töredék című versének sorait tartalmazó zászlókkal fejezték ki tiltakozásukat.

A csendes demonstráció után a résztvevők meghallgatták az önkormányzat által felkért Romsics Ignác akadémikus Horthy Miklós életútját és a nevével fémjelzett korszakot bemutató előadását a kulturális központban. A történész előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy ki kell alakítani azoknak a körét, akiknek konszenzuálisan helyük van a nemzet virtuális panteonjában, a megosztó történelmi személyiségekről pedig diskurzust kell folytatni.

A tiltakozáson, majd az előadáson jelen volt Karsai László és Eörsi László történész, valamint Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció tagja is. A tüntetést a gyömrői Környezet, Ifjúság és Gyermekvédő Egyesület szervezte, kezdeményezője Tóth Mátyás volt, aki elmondta: ha nem sikerül a változtatásra bírni a városvezetést, népszavazást kezdeményez. A demonstráció helyszínének közelében egyébként a rendőrség nagy számban volt jelen.

A 11 fős képviselő-testület – melyben 9 független képviselő van - az április 23-i ülésén fogadta el a Szabadság tér Horthy Miklós térré történő átnevezését, a szavazás 10 igen mellett 1 tartózkodással történt.

"A döntés motivációja a hagyománytisztelet és a történelmünkkel való politikamentes megbékélés mellett az elődeink, az egykori elöljárók által elsőként elkeresztelt tér nevének visszaállítása”, valamint a település fejlődését előmozdító Horthy családnak történő emlékállítás – írta az önkormányzat a város honlapján. A testület arról is határozott, hogy történészek bevonásával, előadássorozat keretében kívánja objektíven bemutatni a város lakosságának a Horthy-korszakot.