Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Három településen tartanak önkormányzati választást

2012.05.20. 07:55

Három településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást: Porpácon, Ládbesenyőn és Zalaszentlászlón polgármestert, az utóbbi két helységben képviselő-testületet is választanak.

A Vas megyei Porpácon hárman indulnak a polgármesteri tisztségért, miután a 155 lakosú község korábbi önkormányzati vezetője februárban indoklás nélkül lemondott. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ládbesenyőn a képviselő-testület néhány hete döntött az önfeloszlatásról, mert a testületi tagok és a polgármester nem tudtak együttműködni. A polgármesteri posztért ketten, a négy képviselői helyért tizennégyen indulnak. Zalaszentlászlón is azért döntöttek az önfeloszlatásról, mert nem tudott együttműködni a képviselő-testület és a polgármester. A zalai településen ketten pályáznak a polgármesteri tisztségre, tizenketten pedig a négy képviselői helyre.

Az önkormányzati választás egyfordulós, nincs sem érvényességi, sem eredményességi küszöb, így az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. A választás napján nulla órától kampánycsend van. Néhány héttel korábban az Országos Választási Bizottság azért ismételtetett meg egy időközi önkormányzati választást, mert az egyik helyi televízió megsértette a kampánycsendet.