A szoborrongálással gyanúsított HVIM vezető mellett tüntettek

2012.05.28. 10:28

Zagyva Gyula, a Jobbik képviselője tüntetést szervezett I. Béla, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom budapesti elnöke mellett a Markó utcai büntetés-végrehajtási intézet előtt, akit pénteken vett őrizetbe a rendőrség. A HVIM vezetőségi tagja ellen közösség elleni izgatás és rongálás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a BRFK szervezett bűnözés elleni főosztálya folytatja le az eljárást.

A néhány tucat ember részvételével megtartott demonstráción Zagyva Gyula országgyűlési képviselő, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke kijelentette: a rendőrség két napja azért akadályozza munkájában I. Béla ügyvédjét, hogy ügyfelét az ő jelenléte nélkül tudják előzetes letartóztatásba helyezni - írja az atv.hu.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közölte: péntek délelőtt több állampolgári bejelentés is érkezett a rendőrségre fővárosi emlékművek megrongálásáról. Az akkor még ismeretlen tettesek különböző uszító, mocskolódó feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre, a szintén XIII. kerületi, Pozsonyi úti zsidó emlékműre és az V. kerületben a Szabadság téri szovjet emlékműre.

A helyszíni szemle adatai és a széles körű adatgyűjtés során beszerzett információk elemzése után két férfit péntek késő este lakásukon elfogtak, majd előállítottak. A rendőrség közlése szerint a házkutatás során náci relikviákat találtak festékszóró palackot is lefoglaltak.