EHSG: A jobbikos képviselő durván visszaélt a génteszttel

2012.06.24. 11:07

Az Európai Humángenetikai Társaság (EHSG) elítélte a Jobbik parlamenti képviselőjének önkéntes labortesztjét, amellyel az illető azt akarta kimutatni, hogy felmenői között nincsenek zsidó vagy roma ősök.

A társaság tudományos szempontból "ostobának és etikátlannak" minősítette az országgyűlési képviselő lépését. Mint a Bécsben kiadott közlemény rámutat: az etnikai származás igazolását célzó genetikai tesztek tudományos szempontból ostobaságnak és etikátlannak minősülnek, ezért elítélendők. Etikai szempontból elfogadhatatlan a Jobbik képviselőjének arra irányuló kísérlete, hogy bizonyítsa önnön etnikai tisztaságát - hangzik a EHSG közleménye, amelyet az osztrák hírügynökség vasárnap ismertetett.

Jörg Schmidtke, a társaság elnöke kifejtette: a magyar parlamenti képviselő durván visszaélt a genetikai teszttel, amelynek célja betegségek diagnosztizálása, nem pedig "faji tisztaság" igazolása. Ráadásul a teszt nem bizonyít semmit. Ilyen csekély számú (18 darab) génsorozat elemzése alapján lehetetlen meghatározni egy ember származását - érvelt Schmidtke.

Mint ismert, a Nagy Gén nevű labor korábban igazolást állított ki egy Jobbikos parlamenti képviselőnek, miszerint nincsenek cigány és zsidó ősei.

Az ügy májusi kirobbanása után az Indexnek Bálint Bálint László, a Debreceni Egyetem Klinikai Genomikai Központjának adjunktusa elmondta, azt önmagában lehetséges vizsgálni, hogy egy genetikai marker valakinél előfordul vagy sem. Azt is, hogy ez a marker egy népcsoportban milyen gyakorisággal fordul elő. A marker populáció szintű gyakorisága vizsgálható, de a dolog visszafelé nem igaz. Vagyis abból, hogy valakinek hiányzik egy ilyen markere, még nem következik, hogy az őseinél is hiányzott, illetve nem zárja ki egy népcsoporthoz való tartozását.

Hogy a cég egyáltalán miért folytatta le a vizsgálatot arra a Nagy Gén Kft. úgy válaszolt, mivel mindenféle megkülönböztetést elutasít, így nincsen joga megítélni, hogy adott személy vizsgálati eredményét milyen célra használ fel, a vizsgálatot etikai okoból nem tagadhatta meg.