LB-iránymutatásokat helyezett hatályon kívül a Kúria kollégiuma

2012.07.01. 10:31

Korábbi legfelsőbb bírósági iránymutatásokat helyezett hatályon kívül jogegységi határozattal a Kúria polgári kollégiuma, mondta Wellmann György, a testület vezetője. Elmondta, hogy most először hozott ilyen döntést Darák Péter Kúria-elnök vezetésével a Kúria egyik kollégiuma.

A jogegységi eljárást a kollégiumvezető kezdeményezte. Indítványa arra irányult, hogy az elmúlt évtizedek során bekövetkezett jogszabály-változásokra tekintettel a Kúria ne tartsa fenn a hibás teljesítéssel, illetve a szavatossági igények érvényesítésének elévülésével és a jogvesztő határidőkkel kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróság I. számú Polgári Gazdasági Elvi Döntésének egy pontját, továbbá a más szavatossági jogra áttéréssel kapcsolatban a Gazdasági Kollégium 11. számú állásfoglalását.

Az indítvány szerint az elvi döntés kifogásolt részei a hatályos jogszabályokkal és a bírói gyakorlatban kialakult elvekkel ellentétes iránymutatást tartalmaznak, az állásfoglalás pedig a polgári eljárásjog változása miatt már nincs összhangban a hatályos rendelkezésekkel. A Kúria polgári kollégiumának teljes ülése Darák Péter kúriai elnök vezetésével mint jogegységi tanács az indítványnak megfelelő döntést hozott június 21-én. A kollégiumi ülésen határoztak arról is, hogy kiegészítik a polgári kollégium hibás teljesítésekkel kapcsolatos 2004-es véleményét.