Részegen lopta el a rendőrök motorcsónakját

2012.07.29. 10:17

Rendőrségi motorcsónakot lopott el egy részeg fiatalember Budapesten vasárnap. A 21 éves férfi a XI. kerületi Kopaszi-gáton található vízi rendészeti állomásról kötötte el a szolgálati kishajót. A motorcsónakkal több kilométert ment, mire el tudták fogni.

Csobay Balázs, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője szerint egyelőre nem tudni, hogy a férfi eltulajdonítani vagy csak használni akarta a rendőrség járművét. Az alezredes elmondta, hogy szolgálati hajóikat a kikötési helyen vasráccsal és videokamera-rendszerrel is védik. A fiatalember valószínűleg a területre éppen lecsapó vihart, a zuhogó esőt használta ki arra, hogy a hajóhoz beússzon, és arra észrevétlenül bemásszon.

Az ügyeletes már csak azt látta, hogy az egyik hajójuk sodródni kezd a vízen. Először azt hitték, műszaki hiba történt, elszakadt a kötél a viharos időben. Csak az elszabadult vízi jármű megállítása és kikötése után, a parton vették észre, hogy valaki a hajó kormányánál fekszik félmeztelenül, mentőmellényben.

A szemle során kiderült, hogy a fiatalember megpiszkálta a gyújtáskapcsolót, tehát el akarta indítani a hajót, ám ez végül nem sikerült. Az alezredes elmondta, hogy a férfi a hajót meg is rongálta, letörte például a lobogórudat, a lezárt kabinajtót pedig betörte. Az alezredes három évtizede dolgozik a vízi rendészeten, de nem tapasztalt még ehhez hasonló esetet, amikor valaki szándékosan el akart kötni egy rendőrségi szolgálati hajót.

A fiatalembert egyelőre nem lehetett kihallgatni, annyira részeg volt ugyanis, hogy a helyszínről a detoxikálóba kellett szállítani.