A jogvédők szerint a rendőrség hibázott Devecseren

2012.08.09. 18:15

Három jogvédő szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért, a  Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet nyílt levelet intézett csütörtökön a belügyminiszterhez és az országos rendőr-főkapitányhoz a hétvégi devecseri erőszakos tüntetés kapcsán. A szervezetek szerint a demonstráció átlépte a törvényesség határát, „a tüntetés már a beszédek elhangzásakor elveszítette békés jellegét, majd fizikai erőszakba torkollott, amikor a tüntetők a helyi cigányokat, illetve a cigányok lakta házakat kövekkel, betondarabokkal dobálni kezdték”.

Ezért a jogvédők szerint a tüntetést a rendőrségnek fel kellett volna oszlatnia. Ez nem történt meg, és ezzel a rendőrség súlyos mulasztást követett el, mert nem védte meg honfitársaink szabadsághoz, egyenlőséghez és biztonsághoz való jogát, olvasható az állásfoglalásban. „Az Alaptörvény szerint a gyülekezést a rendőrségnek fel kell oszlatnia, ha az bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást valósít meg, vagy az mások jogainak és szabadságainak sérelmével jár. A szóban forgó tüntetésen mindezen oszlatási okok fennálltak, a rendőrség mégsem tett semmit” – írják a jogvédők, megjegyezve: a helyszínt biztosító rendőrök azonban még akkor sem kaptak parancsot az események megállítására, amikor a szemük láttára kezdődött el a kődobálás, a tényleges fizikai erőszak.

A szervezetek elfogadhatatlannak és jogsértőnek tartják, hogy a magyar rendőrség ilyen helyzetben passzív maradt. A nyílt levélben a belügyminisztert és az országos rendőr-főkapitányt felszólították, hogy a rendőrségi mulasztást vizsgálják ki, és a vizsgálat eredményéről a nyilvánosságot tájékoztassák, hogy gondoskodjanak a büntetőeljárások hivatalból való megindításáról, valamint arról, hogy a rendőrség a felvételek alapján, „az elkövetők nyilvánvalóan előítéletes indítékaira tekintettel”, lefolytassa az ügyben a nyomozást.