Felfüggesztették a sukorói kötbérpert

2012.08.22. 13:43

A Fővárosi Törvényszék szerdán felfüggesztette a magyar állam és sukorói King's City kaszinókomplexum beruházója, a KC Bidding Kft. közötti, kötbér megfizetése miatti pert. Akkor fogják folytatni, ha döntés lesz abban a másik perben, amely arról szól, jogellenes volt-e a kaszinókoncessziós szerződés felmondása.

A magyar állam 2011-ben indított pert a KC Bidding és Ronald Lauder ellen. Azt akarta elérni, hogy fizessék meg a szerződés felmondása miatt járó kötbért, valamint azt a kötbért is, ami a beszámolási kötelezettség elmulasztása miatt jár. A magyar állam jogi képviselői a tárgyalás után azt mondták: több mint 2 milliárd forintos kötbérigényről van szó. Megjegyezték, hogy a kezessel szemben nem tudják a teljes összeget érvényesíteni, mert Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter csak 936 millió forintig fennálló kezességet fogadott el, holott a szerződés alapján a teljes összegre kellett volna kezességet vállalni.

A szerdai tárgyaláson Ronald Lauder jogi képviselője azt mondta: nehezményezik, és a jó hírnév megsértésének tartják a Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos sukorós sajtótájékoztatóin elhangzottakat. Arra kérték a bíróságot, tiltsa el a felperest ezen magatartás gyakorlásától, és ismerje el a másodrendű alperes személyiségi jogainak megsértését. Az ügyben eljáró bíró elutasította a viszontkeresetet, arra hivatkozva, hogy nem derül ki pontosan, mely tényállításokra hivatkozva kéri az alperes a sérelem megállapítását.

A másik pert, amelynek az eredményére most várnak, a KC Bidding indította a magyar állam ellen a Fővárosi Törvényszéken. A magyar állam jogi képviselői szerint a határidők miatt szeptemberben mindenféleképpen lesz tárgyalás az ügyben. Ebben a perben a magyar állam be fogja nyújtani azt a sukorói telekcsereügyben hozott jogerős bírósági ítéletet, amelynek alapján szerintük minden további bizonyítás nélkül meg kell hogy állapítsa a bíróság a felmondás jogszerűségét. Hozzátették, hogy ez akár a következő tárgyaláson megtörténhet.