A burmai parlament feloszlatta az alkotmánybíróságot

2012.09.06. 12:25

A burmai parlament alsóháza megszavazta csütörtökön az alkotmánybíróság mind a kilenc tagjának menesztését, és így a testület feloszlatását, több mint féléves párbajnak vetve véget az új vezetésen belüli hatalmi harcban – jelentette az AFP hírügynökség.

A kötélhúzás februárban kezdődött, amikor az alkotmánybíróság Thein Szein államfő kezdeményezésére korlátozta a parlamenti bizottságok jogkörét, megfosztva azokat annak lehetőségétől, hogy minisztereket beidézzenek és elszámoltassanak általános politikai kérdésekben. A döntést igen rossz néven vették a képviselők, akiknek így meggyengült a kormány fölötti ellenőrzésük egy olyan országban, ami éppen csak kilábalt az ötvenévi katonai diktatúrából.

„A parlament elleni támadás a nép elleni támadást jelent” – mondta a szavazás előtt Szoe Jin, a többségi Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártjának (USDP) képviselője. Mindegyik párt megszavazta ezt követően az alkotmánybíróság menesztését, beleértve az ellenzéki vezér, Aung Szan Szú Kji vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) pártot és az etnikai kisebbségek pártjait is. Csak a parlamenti helyek 25 százalékával bíró katonai küldöttek voksoltak a testület feloszlatása ellen. A felsőház már a múlt héten megszavazta azt.

Megfigyelők az ügyet az első nagyobb politikai válságnak tekintik az új kormányzat tavaly márciusi hivatalba lépése óta. Az események hátterében Thein Szein államfő és a parlamenti elnök, Sve Mann extábornok szembenállása rajzolódik ki – az utóbbi Thein Szein ellenfele lehet a 2015-re tervezett elnökválasztáson.