Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

SZDSZ: nem meglepő az alacsony választási részvétel

MTI
2004.11.14. 23:10
Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője számára nem okozott nagy meglepetést az alacsony részvétel a szécsényi és a soproni időközi országgyűlési választáson; mint a politikus vasárnap késő este az MTI-nek elmondta, a választók érezték, hogy a voksolásnak nincs nagy tétje.

Az alacsony választási részvételre azért lehetett számítani, mert a választópolgárok érezték, hogy ennek az időközi választásnak nincs nagy politikai jelentősége, nem okoz változást az életükben - mondta az ügyvivő.

Hozzátette: ezért a szavazópolgárok másképp viszonyultak ehhez a voksoláshoz, mint a négyévenkénti parlamenti választáshoz.

Emlékeztetett rá, hogy a soproni választókerületben általában magas a választási részvétel. Annak, hogy most ilyen kevesen mentek el szavazni, a politikus szerint az is oka lehetett: egy olyan jelölt is indult, aki már országgyűlési képviselő, ezért a választók kevésbé voltak motiváltak.

"Ez még inkább megnehezíti az embereknek azt a hajlandóságát, hogy elmenjenek szavazni valakire, aki bent ül a parlamentben" - fűzte hozzá Kránitz László szocialista jelölt indulására utalva.

Horn Gábor a második fordulóval kapcsolatban azt mondta: nehéz megjósolni, mi várható, de általában az a jellemző, hogy a második fordulóban még kevesebben mennek el szavazni.