Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Szász Károly szerint meg kell fontolni, hogy Matolcsy alá kerüljön a PSZÁF

2013.04.25. 06:09 Módosítva: 2013.04.25. 06:11

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint higgadtan kell végiggondolni a felügyelet és a jegybank összevonásának lehetőségét; a felügyelet elnöke a ugyanakkor nem tud arról, hogy az ügyben politikai szinten bármilyen előterjesztés vagy döntés született volna.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban Szász Károly kifejtette, szerinte a jelenlegi állapot, vagy a teljes egybeolvadás, illetve e két véglet közötti részleges összevonás különböző változatait kell higgadtan végiggondolni, mérlegelve az előnyöket és kockázatokat.

Mindezek tanulmányozása után végül a legfelsőbb politikai szinten hozhatják meg a döntést, azaz nem a PSZÁF-nál és nem a Magyar Nemzeti Banknál, amelyek tiszteletben tartják egymás függetlenségét. Hozzátette: "bármilyen átalakításra is kerülne sor, az a mi együttműködésünkön, hozzáállásunkon biztosan nem fog múlni".

A PSZÁF és az MNB összevonásának ötlete már 2011 decemberében is felmerült, az ellenzék akkor Simor leváltási kísérletét látta a tervben. Már Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése után, idén április elején az Origo arról írt, az MNB meg is szövegezte az összevonásról szóló törvényjavaslatot. A lap információit az MNB-nél nem cáfolták: „A nemzetközi tapasztalatok abba az irányba mutatnak, hogy a jegybankok és a pénzügyi felügyeletek összeolvasztásával a pénzügyi rendszer felügyelete és szabályozása hatékonyabbá vált. Figyelve és követve a nemzetközi fejleményeket, a jegybank folyamatosan vizsgálja, hogy az alapvető feladatai közül a pénzügyi stabilitás fenntartását és erősítését miként tudja hatékonyabban ellátni” - írták az Origónak.

Szász Károly a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt a devizahiteles perekről is. Úgy vélte, azokkal csak az időt lehet húzni, az adós és a hitelező számára is az egyetlen helyes magatartás a vállalt kötelezettségek teljesítése. Felmérésük szerint eddig mintegy 1000 devizahiteles per indult, az eddigi jogerős ítéletek mindegyike elutasította az adósok kérelmét - tette hozzá.

Szász Károly arról is beszélt, hogy utólag számos hibát lát a devizahitelezésnél. Hibás volt a pénzügyi közvetítő rendszer, amely ezt a terméket propagálta, az akkori kormány, amely rossz makorgazdasági pályára terelte az országot, és sérülékennyé tette a forintot. Hibázott a fogyasztó is, aki ezt felvette, a hatóságok, köztük a felügyelet és a makrogazdasági helyzetet átlátó jegybank is, mert nem ismerték fel időben az veszélyt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a hiteleket a bankok a mindenkori jogszabályoknak megfelelően folyósították, a hitelintézetek alapvetően jogkövetők voltak.

A PSZÁF elnöke elmondta, hogy a korábbi magánynyugdíj-pénztári tagoktól jogtalanul elvont tagdíjakból ötmilliárd forintnyit visszafizettek több százezer volt és mai tagnak a szervezetek. A felügyelet ezen felül újabb több száz milliós törvénytelen díjelvonást talált az önkéntes nyugdíjpénztáraknál is, amelyek áttekintése jelenleg zajlik. A vizsgálatok még nem zárultak le, de úgy tűnik, hogy több pénztár összességében itt is bő 300 millió forint értékben jogalap nélkül vont el költségeket tagjaitól - mondta. Hozzátette: ezek egy részét fellépésükre egyes pénztárak már visszatérítették tagjaiknak.