Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szász Károly szerint meg kell fontolni, hogy Matolcsy alá kerüljön a PSZÁF

2013.04.25. 06:09 Módosítva: 2013-04-25 06:11:37

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint higgadtan kell végiggondolni a felügyelet és a jegybank összevonásának lehetőségét; a felügyelet elnöke a ugyanakkor nem tud arról, hogy az ügyben politikai szinten bármilyen előterjesztés vagy döntés született volna.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban Szász Károly kifejtette, szerinte a jelenlegi állapot, vagy a teljes egybeolvadás, illetve e két véglet közötti részleges összevonás különböző változatait kell higgadtan végiggondolni, mérlegelve az előnyöket és kockázatokat.

Mindezek tanulmányozása után végül a legfelsőbb politikai szinten hozhatják meg a döntést, azaz nem a PSZÁF-nál és nem a Magyar Nemzeti Banknál, amelyek tiszteletben tartják egymás függetlenségét. Hozzátette: "bármilyen átalakításra is kerülne sor, az a mi együttműködésünkön, hozzáállásunkon biztosan nem fog múlni".

A PSZÁF és az MNB összevonásának ötlete már 2011 decemberében is felmerült, az ellenzék akkor Simor leváltási kísérletét látta a tervben. Már Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése után, idén április elején az Origo arról írt, az MNB meg is szövegezte az összevonásról szóló törvényjavaslatot. A lap információit az MNB-nél nem cáfolták: „A nemzetközi tapasztalatok abba az irányba mutatnak, hogy a jegybankok és a pénzügyi felügyeletek összeolvasztásával a pénzügyi rendszer felügyelete és szabályozása hatékonyabbá vált. Figyelve és követve a nemzetközi fejleményeket, a jegybank folyamatosan vizsgálja, hogy az alapvető feladatai közül a pénzügyi stabilitás fenntartását és erősítését miként tudja hatékonyabban ellátni” - írták az Origónak.

Szász Károly a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt a devizahiteles perekről is. Úgy vélte, azokkal csak az időt lehet húzni, az adós és a hitelező számára is az egyetlen helyes magatartás a vállalt kötelezettségek teljesítése. Felmérésük szerint eddig mintegy 1000 devizahiteles per indult, az eddigi jogerős ítéletek mindegyike elutasította az adósok kérelmét - tette hozzá.

Szász Károly arról is beszélt, hogy utólag számos hibát lát a devizahitelezésnél. Hibás volt a pénzügyi közvetítő rendszer, amely ezt a terméket propagálta, az akkori kormány, amely rossz makorgazdasági pályára terelte az országot, és sérülékennyé tette a forintot. Hibázott a fogyasztó is, aki ezt felvette, a hatóságok, köztük a felügyelet és a makrogazdasági helyzetet átlátó jegybank is, mert nem ismerték fel időben az veszélyt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a hiteleket a bankok a mindenkori jogszabályoknak megfelelően folyósították, a hitelintézetek alapvetően jogkövetők voltak.

A PSZÁF elnöke elmondta, hogy a korábbi magánynyugdíj-pénztári tagoktól jogtalanul elvont tagdíjakból ötmilliárd forintnyit visszafizettek több százezer volt és mai tagnak a szervezetek. A felügyelet ezen felül újabb több száz milliós törvénytelen díjelvonást talált az önkéntes nyugdíjpénztáraknál is, amelyek áttekintése jelenleg zajlik. A vizsgálatok még nem zárultak le, de úgy tűnik, hogy több pénztár összességében itt is bő 300 millió forint értékben jogalap nélkül vont el költségeket tagjaitól - mondta. Hozzátette: ezek egy részét fellépésükre egyes pénztárak már visszatérítették tagjaiknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?