Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Százötvenmillió forint a vérszívók ellen

2013.05.27. 10:48

A turisták által látogatott területekre koncentrálvai idén bruttó százötven millió forintot különített el a kormány szúnyogirtásra – közölte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter egy képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.Az összeg harmadda a Balatonra jut.

Az irtás koordinációját a Magyar Turizmus Zrt. végzi. Az előirányzat ugyan duplája a tavalyinak, ám az elkülönített keretből kizárólag a turisztikailag frekventált terülteken lehet szúnyogot irtani

A miniszter az MSZP-s Pál Bélanak válaszolt, aki arról érdeklődött, hogy felkészült-e a kormány a szúnyoginvázióra, tekintettel arra, hogy a szakemberek előrejelzése alapján idén jóval több szúnyog várható, mint az elmúlt években, mert lényegesen nagyobb szabad vízfelületek vannak az országban – részben a belvízzel borított területek miatt –, mint tavaly vagy tavalyelőtt.

Németh Lászlóné tájékoztatása szerint a társaság megkezdte a rendelkezésre álló forrás regionális elosztását és a partnerek kijelölését. A válasz szerint a legtöbbet, 50 millió forintot a Balatonnál költhetnek szúnyogirtásra, emellett a Budapest-Közép-Dunavidéken 20 millió forintot, Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön 10-10 milliót, a Tisza-tónál 15 milliót, az Észak-Alföldön 13 milliót, Nyugat-Dunántúlon 15 milliót, a Közép-Dunántúlon 10 milliót, Dél-Dunántúlon pedig 7 millió forintot fordítanak majd erre a célra.

Az 50-50 százalékos társfinanszírozásban megvalósuló, utólagos kifizetéssel járó támogatási szerződéseket a Magyar Turizmus Zrt. a helyi önkormányzatokkal, önkormányzati társulásokkal és szövetségekkel köti meg. Németh László válaszából az is kiderül, hogy katasztrófavédelmi szúnyoggyérítésre csak a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet időszakában, ár- és belvíz által sújtott területet érintően kerülhet sor, vagyis a vis major támogatás terhére csak ilyen helyzetben igényelhető erre a célra támogatás.