HM: Nem adtunk el fegyvert Szíriának

2013.10.24. 13:13 Módosítva: 2013.10.24. 14:31

Magyarország nem adott el fegyvereket Szíriába – közölte az Indexnek írt levelében a Honvédelmi Minisztérium. A kérdés azért merült fel, mert – mint arra a Szíriából haditudósított, elrabolt, majd sértetlenül előkerült Szlankó Bálint felhívta a figyelmet –, a lázadók többek között magyar gyártmányú AMD-65-es géppisztolyokkal pózolnak néhány fotón.

BWn7B6BCAAE91gk
Fotó: Dróton túl / blog.hu

A külföldi fegyverszakértők által is elemzett felvételek egyikén egy japán turista látható, amint a legradikálisabb helyi al-Kaida csoport bázisán mosolyog, kezében a már régen csődbe ment Fegyver- és Gázkészülékgyár alkotásával. Egy másik képen egy siíta milicista céloz ugyanezzel a fegyvertípussal.

Nem tudni, pontosan hogyan kerültek a Munkásőrség által is használt fegyverek a szíriai polgárháborúba. Olyan nagy meglepetés azért nincs ebben, hiszen a viszonylag rossz célzóképessége ellenére Amerikában is használt típusból sok harmadik világbéli országba jutott Laosztól Afganisztánon át Szomáliáig. A magyar hadiipar büszkesége ezek bármelyikéből továbbkerülhetett a Közel-Keletre is az illegális fegyver-kereskedelem révén.

A Magyar Honvédségtől mindenesetre szabályosan biztos nem jutott Szíriába. A HM tájékoztatása szerint a haditechnikai eszközök exportja a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) hatásköre, de embargós területre nem adhatnak ki kiviteli engedélyt, így a szíriai szállítás sem lehetséges.

Magyarország egyébként többmilliárdos bevételt remél idejétmúlt és feleslegessé vált haditechnikája eladásából. Jelenleg is folyamatban van 30 MIG és a hozzá tartozó tartalék hajtóművek pályázati meghirdetése. Aki inkább kicsiben utazik, de bukik a militáris cuccokra, a Honvédség erre rendszeresített kőbányai boltjában vehet alig használt terepszínű mellényt, kulacsot, kincstári ollót és jó állapotban megőrzött katonai surranót.