Költözik Battonyáról az SOS Gyermekfalu

2014.06.17. 12:57 Módosítva: 2014.06.18. 10:45

Tervezzük a költözést, ami több családot érint, ezért nagyon körültekintően kell eljárnunk

– mondta Gosztonyi Gábor, az SOS Gyermekfalu ügyvezető igazgatója a Beol.hu-nak.

2015 szeptemberben számolják fel az intézményt. Orosházára mehetnek, erről már egyeztettek Zalai Mihály alpolgármesterrel.

Karsai József, Battonya polgármestere háborog. „Kikértem magamnak ezt a hozzáállást. Sok battonyai család csak álmodik ilyen életkörülményről, mint ami a gyermekfaluban van. Még hogy elavult! Ha ez a létesítmény kiürül, ízekre szedik, széthordják. Ígértek ide ilyen, meg olyan programot. De ha nem lesz gyerek, mire ez az egész?”

Az SOS Gyermekfalu lapunknak azt mondta, mivel egy költözés, amelyet jelen körülmények között valóban terveznek, több családot érint, nagyon körültekintően kell eljárniuk, hiszen a gyerekek élete nagyban megváltozik. Éppen ezért a gyermekfalu új, lehetséges helyének megválasztásakor sok szempontot kell figyelembe venniük: ne legyen messze Battonyától, hogy ne szakadjanak el teljesen az ottani gyökerektől; legyen hasonlóan kellemes, baráti és együttműködő a légkör; a gyerekek milyen iskolákba, óvodákba járhatnak majd; milyen egyéb lehetőségeik lesznek.

Mindezeket átgondolva valóban egyeztettek Orosházával, mint lehetséges, új otthonukkal. A költözés megtervezésének folyamatában azonban természetesen az érintettek is részt vettek, vesznek, a gyermekeknek és a nevelőszülőknek elég ideje van a felkészülésre.

Az SOS Gyermekfalu azt írta, a nevelőcsaládok esetleges elköltözése után sem kívánják magára hagyni az Alapítvány Battonyát, nem vonulnak ki a településről, család megerősítő programot kívánunk indítani. Az ingatlan eladásánál is olyan megoldásra törekednek majd, amely megnyugtató mindkét fél, azaz Battonya  városa és az Alapítvány számára is.