KDNP: Vasárnap legyen zárva minden bolt

2014.10.30. 22:27

Újra előkerült az a KDNP-s javaslat, ami az üzletek vasárnapi nyitva tartását szabályozná. A Magyar Nemzet információi szerint jövő héten kerül a kabinet elé a „nagyobb kereskedelmi vállalatokat, multinacionális láncokat érintő korlátozást tartalmazó javaslatcsomag".

A jövő március 1-jétől tervezett törvénymódosító javaslat szerint a hét utolsó (munkaszüneti) napján nem tarthatnak nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek. A korlátozás alól mentesülnek a dohányboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak, valamint az újság- és virágárusok, a pékáruboltok pedig külön szabályok alapján nyitva lehetnek vasárnap délig is.

Ön szerint jó ötlet vasárnap bezáratni a boltokat?

A kenyérboltokhoz hasonló egységek is lehetőséget kaphatnak a vasárnapi nyitva tartásra, erről egy bizottság hoz majd döntést aszerint, hogy az adott egység mekkora turistaforgalom közelében fekszik.

A KDNP célja az, hogy a vasárnap olyan pihenőnap legyen, amelyen a család együtt töltött idejét nem szakítja meg a vásárlással töltött idő.

A javaslat ezen túl más napokon is időbeli korlátok közé szorítaná az üzletek nyitva tartását, a cél az, hogy általában reggel 6 és este 10 között legyenek nyitva a boltok. Az éjszaka is üzemelő boltok és vendéglátóhelyek nyitva tartását továbbra is a helyi önkormányzatok szabályozhatnák.