A Mátrában már 7 centiméter hó esett

2014.11.25. 13:22

Hajnalban megérkezett az idei szezon első havazása; a Mátrában azóta is esik a hó, ennek köszönhetően Kékestetőn és Mátraszentimrén már 7 centis a hóréteg. Az OMSZ adatai szerint Bélapátfalván foltokban van hó, míg Bükkszentkereszten egybefüggő a hólepel. A 300 méter alatti települések lakóinak egyelőre nem kell a kezükbe venniük a hólapátot – ezeken a területeken nem rögzítettek hómennyiséget.

A közlekedést is nehezíti a havazás – vezessenek óvatosan a Gyöngyös és Eger környékén autózók (ráadásul utóbbi helyen havas eső esik). A közútkezelőt nem érte felkészületlenül a tél, harminc munkagéppel tisztítják az utakat.

A havazástól rettegőket megnyugtatjuk, a hógolyózásra vágyókat viszont elszomorítjuk: a hét további részén nem súlyosbodik a helyzet, kedd estétől számottevő csapadékra már nem számíthatunk. Ködszitálás, ónos szitálás vagy hószállingózás viszont kialakulhat, a hőmérséklet kora délután plusz 1 és plusz 7, késő este 0 és plusz 5 fok között alakul.

Szerdán is párás lesz a levegő, kezdetben ködfoltok is lehetnek, helyenkénti ködszitálással, ónos szitálással vagy hószállingózás számolni kell. A minimum-hőmérséklet többnyire mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet plusz 1 és plusz 7 fok között valószínű.