Az OVB nyilvántartásba vette a külképviseleti megfigyelőket

MTI
2004.11.22. 19:47
A december 5-i népszavazás kapcsán nyilvántartásba vette a külképviseletekre állított megfigyelőket az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői budapesti ülésén, így a Fidesz részéről 9, az MDF-től 2, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) képviseletében pedig 14 delegált vehet részt a nagykövetségi szavazásokon.

A kormánypártok és a kórház-privatizációról szóló népszavazást kezdeményező Munkáspárt korábban jelezte, hogy nem küld megfigyelőket a nagykövetségekre. Rytkó Emília elmondta: az előzetes információk szerint a múlt pénteki határidőig mintegy kétezer állampolgár kérte felvételét a 74 nagykövetségi névjegyzék valamelyikébe, de pontos adatok majd csak november 27-én állnak rendelkezésre.

Ugyancsak múlt péntek volt a határideje a választási bizottság megbízott tagjainak bejelentésére. A mintegy 11 ezer szavazókör szavazatszámlálási bizottságába az MSZP 2.293, az SZDSZ 86, a Fidesz 3.417, az MDF 419, az MVSZ 1.142, a Munkáspárt pedig 504 tagot delegált.

Rytkó Emília ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: sajnálatos, hogy a parlamenti pártok és a népszavazást kezdeményező szervezetek részéről alacsony a képviselet a szavazatszámlálásban, pedig mindannyiunknak az lenne az érdeke, hogy ez az ő jelenlétükben és közreműködésükkel történjen meg.