Johan Béla nevének törlését kéri a Mazsihisz

MTI
2004.12.08. 14:48
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) arra kéri a kormányt, hogy kezdeményezze a parlamentben Johan Béla nevének törlését a népegészségügyi program elnevezéséből - a szervezet erről közleményben tájékoztatta az MTI-t szerdán.

"A Sztójay-kormány deportálásokért felelős Belügyminisztériumának egyik államtitkáráról, a magyar egészségügy zsidótalanítójáról, a harmadik zsidó törvény társszerzőjéről, a zsidóktól elrabolt patikák és orvosi rendelők nem zsidóknak történő szétosztójáról állami szinten ne nevezzenek el semmit" - olvasható a közleményben. Úgy vélik: mindehhez nem egy egyéni képviselői indítvány, hanem a kormány indítványa lenne méltó.

Az Országgyűlés még 2003 márciusában egyhangúan szavazta meg az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programját, amely tíz évre határozza meg a népegészségügy fő cselekvési irányait. Rácz Jenő egészségügyi miniszter november elején közölte, nem használják tovább Johan Béla nevét a népegészségügyi programnál.

Az ügy kapcsán Gusztos Péter szabad demokrata képviselő nyújtott be módosító javaslatot, mert úgy vélte, a MTA állásfoglalása szerint, II. világháborús szerepvállalása miatt, nem volt szerencsés az egykori közegészségügyi szakemberről elnevezni az országos programot.