A feljelentés nélküli távoltartást javasolják a jogvédők

MTI
2004.12.08. 18:19
Női jogvédőszervezetek vitatják, hogy a távoltartás intézményét csak akkor lehessen alkalmazni, ha a családon belüli erőszak eléri a bűncselekményi vagy szabálysértési szintet, az igazságügy-miniszter ugyanakkor kiáll a tervezett szabályozás mellett, hangsúlyozva, ezt a problémakört lehetetlen egyetlen jogalkotási aktussal megoldani.

Morvai Krisztina, a Női és Gyermekjogi Kutató és Oktató Központ (NGYKOK) vezetője azt hangsúlyozta a találkozó szünetében, hogy a tervezet szerint a távoltartás büntetőeljárási kényszerintézkedés lenne, holott ilyen már van, hiszen a bántalmazót jelenleg is őrizetbe lehet venni.

A probléma az, hogy több nemzetközi kutatás is azt bizonyítja, a bántalmazott családtagok nem szívesen indítanak vagy kezdeményeznek büntetőeljárást a bántalmazó ellen, mert érzelmileg nem képesek a feljelentésre.

Az NGYKOK ezért az osztrák példát javasolja, miszerint nem kell feljelenteni a bántalmazót és büntetőeljárást indítani ahhoz, hogy biztonságba kerüljenek a bántalmazott hozzátartozók. Ha a rendőrség észleli, hogy valószínűleg családon belüli erőszak történt, akkor alkalmazza a távoltartó rendelkezést és tíz napra eltávolíthatja a bántalmazót. Közben a bántalmazott hozzátartozókat támogató szolgáltatásokkal segítik - fejtette ki.