Törvény készül a zsoldosok ellen

Népszabadság
2004.12.11. 10:08
A büntetõ törvénykönyv küszöbönálló módosítása szerint akár ötéves szabadságvesztést is kaphat, aki zsoldosként harcol nem NATO-tagállam fegyveres szervezetében - tudta meg a Népszabadság.

A külföldi katonai szolgálatra toborzás 2000 márciusa óta tiltott. A hétfőn a parlament elé kerülő törvénymódosítással nemcsak a közvetítőket, hanem a jelentkezőket is büntetnék. A jogszabály szélesen értelmezi a büntetni rendelt eseteket: nemcsak az számíthat börtönre, aki "fegyveres összeütközésben részt vevő idegen fegyveres szervezetbe önként belép", hanem az is, aki erre ajánlkozik vagy ilyen szervezetben kiképzésen vesz részt.

A délszláv háborúkban számos magyar vett részt anyagi vagy érzelmi okokból. Arról azonban hivatalosan a magyar szervek közül senkinek nincs tudomása, hogy hol és hány magyar zsoldos harcol jelenleg. Soós László, az igazságügyi tárca főosztályvezetője szerint a zsoldosokat szabadságvesztéssel fenyegető büntető törvénykönyvi paragrafus nem azért került be az amúgy az önkéntes haderőre való áttérés miatt szükséges módosítások közé, mert gyarapodott a számuk.