A Fidesz aggályosnak tartja Gyurcsány volt off-shore cégét

MTI
2004.12.11. 12:32
Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett off-shore cég, az Altus Luxemburg S.A.H. 1998-2002 között a magyarországi adózás elkerülésére, illetve a profit luxemburgi "adóparadicsomba" való "átpumpálására" adott lehetőséget. A cégbírósági iratok másolatát felmutató politikus közölte: a Fidesz "hitelességi, erkölcsi aggályokat" lát, még ha a jog betűje szerint törvényesek voltak is az ügyletek.

A Fidesz három kérdést intéz a kormányfőhöz, amelyekre álláspontjuk szerint Gyurcsány Ferencnek kötelessége válaszolni: miért volt szükség arra, hogy az off-shore cég tulajdonrészt szerezzen három olyan magyarországi társaságban - a Motim, az Aldo és a Perfekt - ahol Gyurcsány Ferencnek személyes, vagy cégein keresztül közvetett érdekeltsége van, mennyi adóbevételtől esett el a magyar költségvetés, illetve, hogy ezzel kapcsolatban történt-e "adókikerülés".

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint az Altus Luxemburg S.A.H 1998. július 10-én, "néhány nappal a Horn-kormány bukása után", alakult Luxemburgban 380 millió forint alaptőkével, a tulajdonosi kör tagja volt személyesen Gyurcsány Ferenc, valamint "cégbirodalma zászlóshajója", az Altus Rt. Az off-shore cég részben részvénycserével 40 százalékos tulajdonrészt szerzett a Motimban, 91,2 százalékot az Aldóban, illetve 50 százalék plusz egy részvényt a Perfektben. A képviselő elmondása szerint az off-shore cég 2001. november 29-én megszűnt, 100 százalékát "az Altus Rt.-re hagyva".

A Fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy abban az időben Luxemburgban nem kellett társasági, illetve forrásadót fizetni, amely Magyarországon 16, illetve 20 százalék volt.