Pakson megkezdték a 2. blokk főjavítását

MTI
2004.12.18. 12:40
A paksi atomerőműben szombaton megkezdődött a tavaly áprilisban üzemzavar miatt leállított, majd az idén szeptembertől rövid időre ismét termelő 2. blokk tervezett főjavítása az Országos Atomenergia Hivatal engedélye alapján - tájékoztatta az MTI-t közleményében az erőmű.

A szakemberek a főjavítási terv alapján elvégzik a blokk karbantartási munkálatait, amely most magában foglalja a négyévente esedékes ellenőrzéseket is, az átlagos 60 napos karbantartási munka azonban most hosszabb időt vesz igénybe - ismerteti a közlemény.

Mittler István szóvivő az MTI érdeklődésére elmondta, hogy szükség volt egy áthidaló műszaki megoldásra, amellyel helyettesíthető az 1. számú akna. Mint mondta, általában a használt üzemanyag kazetták kivétele és a friss üzemanyag reaktorba történő behelyezése az 1. akna segítségével történik, ez a megoldás azonban most nem alkalmazható, mert az akna a tavaly áprilisban történt tisztításkor megsérült üzemanyagot tartalmazza. "Ezért építettünk egy traverzet, amely az üzemanyag-konténer alátámasztására szolgáló szerkezet, s amelynek segítségével helyettesíthető az 1. akna" - mondta a szóvivő.

A főjavítás befejezése után a reaktor újraindítása külön hatósági engedélyeztetést követően a jövő év áprilisában várható. A szóvivő hozzátette: "a 2. blokk üzemelése nem hátráltatja a helyreállítási munkálatokat, azok ugyanis elsődlegességet élveznek". Ha időközben az elhárítással kapcsolatos tevékenység olyan stádiumba érkezik, hogy a munkálatok megkezdődhetnek leállítják a reaktort.

Az elmúlt év április 10-ről 11-re virradó éjjel a blokk karbantartásakor bekövetkezett, a nemzetközi INES skála szerinti 3. fokozatú súlyos üzemzavar a vizsgálatok szerint a tisztítótartály nem megfelelő hűtése miatt történt, a fűtőanyag-kazettákon keletkezett lerakódások vegyi tisztítása közben. A helyreállítási munkálatok elvégzésére az orosz TVEL konzorcium kapott megbízást.