Négypárti egyezetést tartanak az új nemzetpolitikáról

MTI
2005.01.12. 16:24

Új nemzetpolitika kialakításáról tartanak egyeztetést csütörtökön a parlamenti pártok; az MDF által kezdeményezett találkozón mind a négy párt jelezte részvételét. Az egyeztetésen az MDF-et Dávid Ibolya pártelnök és Herényi Károly frakcióvezető, az MSZP-t Újhelyi István alelnök, a Fideszt Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, az SZDSZ-t Eörsi Mátyás ügyvivő képviseli majd.

Dávid Ibolya a múlt héten levélben hívta egyeztetésre a parlamenti pártok képviselőit. A parlamenti pártok elnökeihez eljuttatott levele szerint az MDF azért kezdeményezi az egyeztetést, mert az MSZP választmányának decemberben közzétett, új nemzetpolitika kidolgozásáról szóló, négypárti egyeztetésre vonatkozó javaslatát eddig nem kapták meg.

Herényi Károly frakcióvezető múlt heti sajtótájékoztatóján közölte: a tárgyalás alapját egy MDF-es javaslat képezné. A javaslat legfontosabb pontja, hogy a parlamenti frakciók konszenzussal fogadjanak el egy dokumentumot, amelyben az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy a határon túli magyarságot a magyar nemzet elválaszthatatlan részének tekinti, valamint kész vállalni, hogy egyezségre jusson a nemzetpolitikai minimumok kérdésében.