Gyurcsány nem ad interjút a Vasárnapi Újságnak

Népszabadság
2005.01.15. 09:27
Visszautasította a miniszterelnök, hogy interjút adjon a Vasárnapi Újságnak. Gyurcsány Ferencet a múlt héten kereste meg a Magyar Rádió műsora - értesült a Népszabadság.

A kormányfő kétmondatos levelében azt válaszolta Molnár Pál felelős szerkesztőnek, hogy "a Vasárnapi Újság hangvétele, egyes anyagainak szellemisége sajnos nem teszi lehetővé, hogy azzal bármilyen közösséget vállaljak, ezért felkérésüknek nem tudok eleget tenni". A felelős szerkesztő viszonválaszában közölte: tiszteletben tartja a miniszterelnök álláspontját, de felhívja a figyelmét a Magyar Rádió közszolgálati műsor-szolgáltatási szabályzatára, amely a Kulturális Közlönyben jelent meg tavaly novemberben. Ebben az olvasható: "az MR Rt. műsorszolgáltatása egészének sokoldalúan kell tükröznie a társadalomban fellelhető különböző nézeteket, véleményeket". Egy másik pont pedig azt szögezi le, hogy "a felelős tisztséget betöltő közéleti személyt a műsorkészítőnek figyelmeztetnie kell tájékoztatási kötelezettségeire, ha ezt jogszabály előírja". Molnár kitér arra is: "ha a közéleti tevékenységükkel kapcsolatban megkérdezettek megtagadják az interjúadást, a Magyar Rádió ennek tényét az adott műsorban közölheti".

A Vasárnapi Újságban elhangzottak miatt számos alkalommal érkezett az ORTT-hez az egyes műsorok tartalmát kifogásoló bejelentés. A médiahatóság több esetben vizsgálatot folytatott, illetve bírságot is szabott ki. Többnyire azt kifogásolták, hogy a Vasárnapi Újság egyoldalúan tájékoztat, illetve esetenként egyes kisebbségekkel szemben sértő véleményeknek ad helyet. Orbán Viktor ennek ellenére többször is a műsor vendége volt.