Polgármester nélkül maradt Gilvánfa

MTI
2005.01.18. 17:14

Megszűnt Gilvánfa polgármesterének, Orsós Jánosnak a tisztsége, miután a helyi választási bizottság kedden megállapította: a falu első embere hivatalával összefüggő bűncselekményt követett el - közölte a Baranya megye főjegyzője az MTI-vel. "A grémium a hivatalos dokumentumok átvizsgálását követően úgy ítélte meg, hogy a bíróság által 2004. első felében csődbűntett és sikkasztás miatt is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Orsós János a sikkasztást beosztásával visszaélve valósította meg" - tette hozzá Lászlóné Kovács Ilona.

A főjegyző tájékoztatása szerint Orsós Jánost egyebek mellett azért vonták felelősségre, mert korábban saját céljaira használt fel egy, a helyi cigány kisebbségi önkormányzatnak érkezett, 400 ezer forintos normatív támogatást.

Lászlóné Kovács Ilona beszámolt arról, hogy a bírósági ítéletekről a mintegy négyszáz lelket számláló falu jegyzője tavaly decemberben tájékoztatta a megyei önkormányzatot és a közigazgatási hivatalt. Ilyen esetekben össze kell hívni a helyi választási bizottságot, s ha a testület a hivatallal összefüggő jogsértést állapít meg, a polgármester tisztsége a törvény erejénél fogva automatikusan megszűnik.

Orsós János pénteken 16 óráig kifogással élhet a területi választási bizottságnál a helyi bizottság határozata ellen, de ha rá nézve ezt követően is kedvezőtlen döntés születik, április 3-án új választást tartanak a faluban.