Időközi választást tartottak Tápiószelén

MTI
2005.01.23. 09:25
Minimális különbséggel - 24 szavazatnyi többséggel - Kovács Ferenc független jelöltek választották meg Tápiószele polgármesterének.

A szombaton tartott szavazás nem hivatalos végeredménye vasárnap reggelre született meg. A Pest megyei nagyközség 4600 választópolgárának 59 százaléka adta le voksát - tájékoztatta az MTI-t Tóth Julianna jegyző.

Tápiószelén, amelynek élén november óta köztársasági megbízott állt, ketten indultak a polgármesteri tisztségért, Kovács Ferenc, a Tápiószeléért Társaskör jelöltje és a község korábbi első embere, Majoros Tibor, független jelöltként.

Az időközi választásokat azért kellett kiírni, mert a testület döntésképtelenné vált amiatt, hogy a törvényesen meghatározott 13 képviselő helyett 15-en óhajtották gyakorolni a képviselői munkát.

Ehhez a helyzethez az vezetett, hogy a megyei bíróság 2003-ban összeférhetetlennek találta a képviselői mandátumot az orvosi hivatással, ezért a testületbe beválasztott két orvost megfosztották mandátumuktól. Helyüket két másik képviselő töltötte be, ám a Legfelsőbb Bíróság később megmásította a megyei döntést, így a két orvos ismét a testület tagjává vált. A helyükre került két új testületi tag nem volt hajlandó lemondani tisztségéről, a felduzzadt testületi létszám viszont ellenkezik az önkormányzati törvénnyel.

Az akkori polgármester a közigazgatási hivatalhoz fordult, végül az Alkotmánybíróság jóváhagyásával a múlt év novemberében ideiglenesen köztársasági biztost neveztek ki a polgármesteri tisztség ellátására.

A 2003-ban mandátumuktól megfosztott két helybéli orvos most meggyőző fölénnyel jutott be a 13 fős testületbe.