Bűncselekmény lesz a holokauszt tagadása

MTI
2005.01.26. 22:44
Az antiszemitizmusról és rasszizmusról folytatott vitában szerdán este felszólalt Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője is. Beszédében egyebek között emlékeztetett arra, hogy "az európai holokauszt minden tizedik áldozata magyar volt, és Auschwitzban minden harmadik áldozat magyar volt". Kijelentette: "Nekünk, magyaroknak szembe kell néznünk azzal az erkölcsi teherrel, hogy a vészkorszakban német nácik és magyar kollaboránsaik részvételével engedtünk kiszakítani 550 ezer magyar zsidó honfitársunkat a nemzet testéből...Hatvan év késéssel ugyan, de tavaly a magyar miniszterelnök kimondta a magyar kollaboránsok felelősségét."

Jelezte, hogy a magyar törvényhozás tavasszal szigorítani készül a gyűlöletbeszéd és Auschwitz tagadásának büntetőjogi felelősségre vonását.

Hangoztatta: "Nem elegendőek a diszkriminációt, a gyűlöletbeszédet elítélő európai deklarációk, hanem stabil, európai jogintézményekre van szükség, amelyek megfelelő és tévedhetetlenül alkalmazható szankciókat foganatosítanak... Tiszteletre méltó emlékműveket, dokumentációs központokat, publikációkat számosat hoztak létre szerte Európa államaiban, de a legfontosabb mégis az lenne, hogy a Shoának Európa valamennyi polgárának a szívében legyen emlékműve."