Beázás fenyegeti a szegedi Aba-Novák-freskókat

MTI
2005.01.27. 14:34

A szegedi Dömötör-torony állapota folyamatosan romlik és anyagi forrás hiányában az évekkel ezelőtt elkezdett felújítás is apró lépésekben halad, ezért veszélybe kerülhetnek az épületben található Aba-Novák-freskók - mondta Priskinné Ale Mária, az önkormányzat városfejlesztési osztályvezetője. A bajt tetézi, hogy a műemlék rekonstrukcióját együtt kell kezelni a mögötte lévő szabadtéri színpad- és öltözőrendszer felújításával, amelyeket a hatvanas években rossz szigeteléssel építettek rá a toronyra. Az épületet külön nem lehet úgy szigetelni, hogy a falak vagy a freskók ne kapjanak nedvességet - mondta az osztályvezető.

A komplex felújítás százmilliós nagyságrendű, amelyet a város nem tud finanszírozni, de valószínű, hogy kedvező pályázati elbírálás esetén előteremtené a szükséges önerőt. "Eddig benyújtott anyagaink nem jártak sikerrel, de már most foglalkozunk a 2007-13-as időszakra szóló terveinkkel, amelyekben többek között a Dömötör-torony is szerepel" - mondta a szakember.

Aba-Novák Vilmos torony bejáratával szembeni festménye Krisztus keresztelését ábrázolja szakrális stílusban: a képen az Atya, a Szentlélek jelképeként egy galamb és angyalok serege szerepel. A torony Szeged egyik legrégebbi építménye, amely az egykori Dömötör-templom lebontásakor került felszínre. Alsó, négyszögletes román stílusú része XII. századi, míg felső, nyolcszögletű folytatásának emeletei a XIII. századból valók. Eredetileg hat emelete volt, de az építkezés alatt négyet lebontottak. 1931-ben falába ajtót vágtak, belsejét - olasz mintára - keresztelőkápolnává alakították.