Orbán a szakértőivel menne a négypártira

MTI
2005.02.03. 08:12
A Fidesz elnöke szakértőivel együtt kíván részt venni a csütörtöki négypárti egyeztetésen, ezt maga Orbán Viktor jelentette be a találkozó előtt korán reggel újságíróknak.

A Fidesz elnöke elmondta: korábban azért írt levelet a miniszterelnöknek, hogy a Fidesz is a kormányhoz hasonlóan szakértőivel vehessen részt a találkozón, ugyanakkor Kiss Péter kancelláriaminiszter ezt február 2-án kelt levelében elutasította.

A sajtónak is kiosztott levél szerint a csütörtökre szóló meghívás továbbra is a négy parlamenti párt vezetőjének szól.

"Lényegében a miniszterelnök elutasította, hogy munkabeszélgetéssé alakítsuk át ezt a találkozót" - mondta.

Reményét fejezte ki, hogy a miniszterelnök és a kormány megváltoztatja álláspontját, és a szakértők mégis részt vehetnek a találkozón.

Mint mondta: a megbeszélés lehet egy olyan "szokásos politikai általános, jó szándékról szóló látszategyeztetés (...), amelyre ma már mindenki csak legyint". A másik lehetőség, hogy "nem engedjük az egyeztetést megrekedni az általánosság szintjén", hanem konkrét munkamegbeszéléssé alakul.

Orbán Viktor a találkozóra Schmitt Pál európai parlamenti képviselőt, Navrasics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnökét, Nógrádi Zoltán és Gál Ildikó szakértőket akarta magával vinni az egyeztetésre.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön reggelre megbeszélésre hívta össze a négy parlamenti párt elnökét a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Fejlesztési Tervvel (NFT) kapcsolatos elképzelésekről.

A második Nemzeti Fejlesztési Terv keretében nemzeti, európai és magánforrásokból mintegy 15 ezer milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Magyarországon.