Házszabály módosítása: időkeretek, vezérszónoki kör

MTI
2005.02.09. 15:58

A felszólalási időkeretek és a vezérszónoki kör meghatározásával egészítené ki az ügyrendi bizottság házszabály-módosításokat előkészítő albizottsága a házszabály módosításáról szóló javaslatot - közölte az MTI-vel a bizottság elnöke a testület szerdai ülését követően.

Avarkeszi Dezső (MSZP) emlékeztetett arra, hogy az először 2003-ban beterjesztett javaslatot az időkeretek vitatottsága miatt a Fidesz annak idején nem szavazta meg. A Fidesz most javasolta, hogy ne kelljen időkeretben tárgyalni a különböző törvényhozási tárgyakat. Avarkeszi Dezső álláspontja szerint ezek közül a legfontosabbaknál, például az alkotmánymódosításnál vagy a házszabály-módosításánál magasabb időkeretet lehetne meghatározni, mint egyéb témáknál.

A bizottság tagjai egyetértettek abban, hogy a független képviselők ne tartozzanak a vezérszónoki körbe. A szocialista képviselő elmondta, hogy a bizottság elnökeként javaslatot fogalmaz meg az érintett kérdésekben, és ezeket a bizottság három hét múlva következő ülésén tárgyalja meg.