A Hősök terén koszorúzott a Vér és Becsület

MTI
2005.02.12. 18:02

Mintegy ezren vettek rész a budapesti Hősök terén a Fővárosi Bíróság által tavaly decemberben első fokon feloszlatott Vér és Becsület Kulturális Egyesület rendezvényén.

Az 1945. február 11-én, a budai Várból kitörést megkísérlő német és magyar katonákra emlékező, többnyire fekete ruhába és bakancsba öltözött fiatalok az ismeretlen katona emlékműve előtt rendezett sorokba tömörültek, többen közülük Árpád-sávos zászlót hoztak magukkal és "White Power" feliratokat viseltek. A résztvevők megkoszorúzták az emlékmű elé elhelyezett fejfát, amelyen egy rohamsisak volt. A rendezvényen felszólalt egy németországi párt berlini vezetője is.

A megemlékezés elején egy bohócruhába öltözött férfi virágot szagoltatott a rendezvényre érkező fiatalokkal, őt a rendőrök megkérték, hogy távozzon a helyszínről.

Lapid Lajos, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese csütörtökön az MTI felvetésére, hogyan veheti tudomásul a rendőrség egy ilyen szervezet rendezvényét, emlékeztetett arra, hogy a véleménynyilvánítás szabad, és a gyülekezési törvény szerint nem feltétele a rendezvény megtartásának, hogy bíróság által bejegyzett egyesület legyen a bejelentő, az magánszemély is lehet.