Elhunyt Gál Tibor borász

MTI
2005.02.13. 18:46

Meghalt Gál Tibor nemzetközi hírű borász, az Egri Bormíves Céh elnöke; a legkiválóbb egri borászokat tömörítő szervezet saját halottjának tekinti az elhunytat - közölte vasárnap az MTI-vel Simkó Zoltán, a bormíves céh titkára. Gál Tibor február 10-én autóbalesetben vesztette életét a Dél-afrikai Köztársaságban, ahol egy szőlőbirtok szakmai vezetőjeként dolgozott.

"Az egri borászok vezéregyéniségüket veszítették el Gál Tibor személyében és az egész magyar szőlész-borász szakmát pótolhatatlan veszteség érte" - mondta Simkó Zoltán. A 46 éves korában elhunyt szakember 1983-től az egri borkombinátnál dolgozott, először művezetőként, majd a palackozó üzem vezetőjeként. Később 1985 és 1988 között a nagyrédei Szőlőskert Termelő Szövetkezet palackozó ágazatát vezette.

Ezt követően Olaszországban folytatta pályafutását, ahol több világhírű borászatnál dolgozott főborászként, illetve szaktanácsadóként. Ugyanakkor a bátaapáti Gundel-pincészet is igénybe vette szakmai tapasztalatait. Gál Tibor 1993-ban alapította meg társaival saját vállalkozását, az egri székhelyű GIA Kft.-t, amely később a GálBor Kft. nevet vette fel. Ezzel párhuzamosan a Dél-afrikai Köztársaságban is dolgozott. A szakembert 1998-ban Magyarországon az Év bortermelőjévé választották és megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is.