Kupper András távozását követelik

Népszabadság
2005.02.14. 09:49
A Budapest felszabadításának megünneplése ellen tiltakozó Kupper András távozását követelik egy felhívás aláírói.

Kupper András a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció vezetője, a Fidesz hivatalos honlapján is közzétett nyilatkozatában frakciója nevében nyilvánosan tiltakozott Budapest fasizmus alóli felszabadulásának megünneplése ellen, bár - Kupper szerint - "egyesek valóban felszabadulásként élték meg a bevonulást".

"Valóban, csak egyesek élhették meg a felszabadulást, a többiek elpusztultak a nyilasuralom és az ostrom alatt. A Fidesz-MKDSZ frakció ezzel a nyilatkozattal azok mellé állt, akik hatvan évvel ezelőtt feláldozták Budapestet, hogy még néhány hétig fennmaradhasson a magyarországi nyilas hatalom és a náci birodalom. A Fidesz-MKDSZ ezzel a nyilatkozattal csatlakozott a budapesti gettó felszabadulásáról való megemlékezésről kivonuló MIÉP frakcióhoz. A nácimosdatásnak és a nyilasmentegetésnek semmi helye a közéletben " - olvasható a felhívásban.

Az "egyes" budapestiek néven aláírt levél szerzői elvárják, hogy a Fidesz-frakció zárja ki Kupper Andrást, egyúttal kérjen bocsánatot a város lakóitól.

A felhívást aláírta: Agárdi Péter irodalomtörténész, Andor László közgazdász, Artner Annamária közgazdász, Baráth Katalin szerkesztő, Farkas Péter közgazdász, Harsányi Iván történész, Kállai R. Gábor író, Kertai Gyula vállalkozó, Krausz Tamás történész, Sándorfi Károly vállalkozó, Schmied András vállalkozó, Szalai Erzsébet szociológus, Szigeti Péter jogfilozófus, Szűcs Katalin Ágnes kritikus, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Vadász János kormánymegbízott, Zsáki András munkás.