Ötszáz embert kell elküldeni a Debreceni Egyetemről

Népszabadság
2005.02.18. 07:31
A Debreceni Egyetemen 512 státus szûnik meg a következõ hónapokban. A létszámleépítés oka az, hogy az intézménynek mintegy 600 millió forintja hiányzik a törvény szerint az idén két részletben végrehajtandó, 12 százalékos bérfejlesztés fedezetéből - tudta meg a napilap.

Abádi Nagy Zoltán, az egyetem Tudományegyetemi Karok Hivatalának elnöke kijelentette: a leépítés súlyos helyzetet teremthet. A leépítésről levélben tájékoztatták Magyar Bálint oktatási minisztert, s egyben segítséget is kértek a szaktárcától. A legdrasztikusabb leépítés a nyolc tudományegyetemi karon és a három gyakorlóiskolában várható. Az orvos- és egészségtudományi centrumot a leépítés nem érinti.

A Debreceni Egyetemnek összesen 7301 dolgozója van, ebből 1467-en oktatói státusban vannak. Egyelőre nem tudni, hogy az 512 megszűnő státus közül mennyi az oktatói, és mennyi az egyéb munkakör. Erről a jövő héten döntenek. Pillanatnyilag az sem ismeretes, hogy mekkora lesz az elbocsátások és a felmentések miatt kifizetendő végkielégítések összege.