Nemzetközi vizsgálat a Paksi Atomerőműnél

MTI
2005.02.21. 13:23
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői csoportja 2005. február 20. és március 1. között felülvizsgálatot tart Magyarországon a 2003 áprilisában történt paksi üzemzavarral kapcsolatban, tájékoztatott az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) hétfőn.

A közlemény szerint felülvizsgálat célja annak megállapítása, hogy az üzemzavar miatt 2003 júniusban tartott nemzetközi felülvizsgálat jelentésében megfogalmazott ajánlásokat hogyan és milyen eredménnyel hasznosította az atomerőmű és az OAH. A 9 napig tartó felülvizsgálatról várhatóan átfogó jelentés készül. A csoport a szakértői munka befejeztével, február 28-án Pakson, március 1-jén pedig Budapesten sajtótájékoztatón számol be a vizsgálat tapasztalatairól.

A Paksi Atomerőműben 2003. április 11-én radioaktív gáz megjelenése miatt függesztették fel a 2. számú blokk reaktorának karbantartási munkálatait. A reaktor melletti 1-es aknában lezajlott súlyos üzemzavar során megsérült fűtőelemek eltávolítása még nem történt meg, de az Országos Atomenergia Hivatal engedélye alapján a 2-es blokkot 2004. szeptemberében újraindították.