Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Alakul a törvény a szelektív leleplezések ellen

MTI
2005.02.22. 18:56
Simon Gábor, a szocialisták vezérszónoka az ügynöktörvény vitájának kezdetén azt mondta, hogy meg kell teremteni a múlt megismerhetőségének feltételeit, véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy újra és újra, szelektíven kiteregetik egyes emberek ügynökmúltját.

Átkerültek az iratok a levéltárba
Megkapta a törvény szerinti keddi határidőig az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára az 1980-1990 közötti, titkos minősítés alól feloldott állambiztonsági iratokat - mondta a szaklevéltár főigazgató-helyettese.
Fodor Gábor szabad demokrata politikus hangsúlyozta: hétköznapi emberek sorsáról van szó, ezért kellő érzékenységgel és határozottsággal kell a témához nyúlni. Közölte: helyesnek tartják, hogy a jelenlegi törvényjavaslat erősíteni kívánja a civil kontroll szerepét az iratátadásban és hogy megindult azon törvényi okok szűkítése, amelyek alapján a nemzetbiztonsági szolgálatok eddig visszatarthatták az iratokat. A szabad demokrata képviselő kifogásolta ugyanakkor, hogy az előterjesztés még mindig fenntart bizonyos kiskapukat.

Az MDF szorgalmazza, hogy a rendszerváltozás előtti állambiztonsági szolgálattal való együttműködés legyen összeférhetetlen a közjogi, közéleti tisztségekkel - tette hozzá.