Egri István

Index
2005.02.28. 17:04

Egri István gyártásvezető az Indexhez eljuttatott levelében ismerteti együttműködésének részleteit a III/II-es csoportfőnökséggel. Az 1997-ig az MTV-ben dolgozó Egri egy koprodukciós forgatás miatt került kapcsolatba a kémelhárítással, mivel egy NSZK-ba disszidált barátja volt a koprodukciós partnere a "Küldetés" című, holokauszttal foglalkozó, 1986-ban készült filmnek.

Egri ismerte a produkció részleteit, és tartotta a kapcsolatot a külföldi résztvevőkkel, illetve azzal a Gerő Lászlóval, aki a pénzt magyar oldalról biztosította. Egritől olyan információkat tudott meg a Belügyminisztérium, amik az MTV különböző fórumain is átmentek, mint például a film finanszírozásának részletei, áll a gyártásvezető levelében. A tévés aláírt egy olyan nyilatkozatot, miszerint az általa elmondottak megfelelnek a valóságnak, illetve szabad akaratából szolgáltatta az információkat.

Ezután még pár évig néhány havonta megkeresték Egrit, aki a barátjáról értéktelen információkkal szolgált, de akinek a rendszerváltás után elmondott mindent, és azóta is barátok még.

Egri levelében azt írta, mivel szülei kommunisták voltak, is ebben a szellemben nevelték, ezért akkoriban számára evidens volt, hogy a rendszert szükség esetén meg kell védeni. A gyártásvezető ugyanakkor leszögezi, nem működött együtt spicliként, nem "állították rá senkire", a rövid személyes találkozók nem okoztak neki lelkiismereti problémát.