Szakértői szinten folynak a gazdákkal a tárgyalások

MTI
2005.03.02. 18:50
A demonstráló gazdákkal a tárgyalások továbbra is szakértői szinten folynak. A kormány célja, hogy megegyezzen a gazdákkal, de a költségvetés számait be kívánja tartani - közölte Batiz András kormányszóvivő a kormány ülését követő sajtótájékoztatón szerdán.

A kormány álláspontja továbbra is az, hogy szakértői szinten kell az egyeztetéseket folytatni - mondta a kormányszóvivő arra az újságírói kérdésre, hogy a miniszterelnök hajlandó-e tárgyalni a gazdák képviselőivel. Batiz András elmondta: a gazdák követelései bővülnek, nőtt a felsorolt pontok száma. Hozzáfűzte: két napja mintegy 85 milliárd forintot jelentett volna, ha minden követelést teljesít a kormány a költségvetésen felül, most 200-220 milliárd forintról van szó - tette hozzá.

A kormányszóvivő közölte: ha a társasági adót felemelné a kormány 16-ról 20 százalékra, az mintegy 100 milliárd forintot jelentene a költségvetésnek, illetve szintén 100-120 milliárd forintot tenne ki, ha megvonná a minimálbér adómentességét. Összehasonlító példaként hozta még fel, hogy a kért 200-220 milliárd forintos összeggel úgy is ki lehetne egészíteni a költségvetést, ha a gyógyszerárak a duplájukra emelkednének, vagy ha a családi pótlék megszűnne.