Eddig 130 millió a gazdademonstráció biztosítása

MTI
2005.03.03. 15:33

Eddig 130 millió forintjába került az agrárdemonstráció biztosítása a rendőrségnek, ez az összeg naponta 10 millió forinttal nő - mondta az MTI-nek az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtökön. Garamvölgyi László ezredes közlése szerint eddig 130 millió forintba került a demonstráció biztosítása, ez a rendőrség saját költségvetését terheli. Hozzátette: az ORFK és a megyei kapitányságok is részt vesznek a biztosítási feladatokban, s a költségeket is közösen viselik. A megyékben keletkező költségeket a megyei kapitányságok állják. Jelen pillanatban mindenki írja, hogy mennyi pluszkiadása keletkezett a gazdademonstráció biztosítása miatt - mondta el.

A szóvivő tájékoztatása szerint az összes költség 75 százaléka a Budapest Rendőr-főkapitányságot terheli, mert a fővárosi rendőrségnek kell gondoskodniuk a traktorok őrzéséről is, s a demonstráció központja is a fővárosban van. Egy járőr pár rezsi óradíja óránként 10 ezer forint - közölte.

Nemleges választ adott a szóvivő arra a kérdésre, hogy a rendőrség ráterhelheti-e a demonstrálókra a költségeit. A gyülekezésről szóló törvény szerint a politikai rendezvényeket a rendőrségnek biztosítania kell, így ebben az esetben sem tudja a hatóság a biztosítás költségeit ráterhelni a gazdákra - magyarázta. A rendezvénybiztosítás költségeinek megtérítését a rendőrség akkor kérheti, ha egyébként nem kötelező feladat a biztosítás.