Hankó-Faragó: nincs visszatartó ereje a halálbüntetésnek

MTI
2005.03.03. 19:55

Magyarországon valószínűleg sokan mennének el és sokan mondanának igent a halálbüntetésről szóló népszavazásra, pedig a halálbüntetésnek önmagában semmilyen visszatartó ereje nincs az elkövetőre vonatkozóan - jelentette ki az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára Salgótarjánban csütörtökön. Ilyen népszavazást az Alkotmánybíróság döntése alapján egyébként nem is lehet kiírni - tette hozzá.

Hankó Faragó Miklós a Nógrádi Liberális Kör rendezvényén elmondta: az Egyesült Államokban 12 olyan embert ítéltek halálra 2003-ban, akikről később kiderült, hogy nem követték el a bűncselekményt. Az állam azért szab ki büntetést, hogy megtoroljon egy cselekményt, és ezzel az elkövetőt és másokat is visszatartson annak végrehajtásától. A halálbüntetés azonban erre teljesen alkalmatlan - mondta.

Közölte: azokban az országokban, ahol a halálbüntetést megszüntették, majd visszaállították, ezen intézkedések hatására nem változott a bűncselekmények aránya. A végrehajtott halálbüntetés visszavonhatatlan, ő pedig liberálisként úgy gondolja, hogy egy államnak nem lehet ekkora hatalma a polgárai fölött.