Részben nyert a HM a Magyar Nemzet ellen

MTI
2005.03.07. 12:33
Csak részben adott helyt a Honvédelmi Minisztérium által a Magyar Nemzet című napilap cikke kapcsán indított helyreigazítási keresetnek a Fővárosi Bíróság hétfőn, nem jogerős ítéletében. A minisztérium a napilap január 20-án megjelent, a Magyar Honvédség új vezérkari főnökének kinevezéséről szóló írásával kapcsolatban nyújtott be helyreigazítási kérelmet a bíróságnak.

A bíróság kötelezte a lapot, hogy az ítélet jogerőre emelkedését követően helyreigazítást tegyen közzé, amelyben az szerepel: a lap valótlanul híresztelte, hogy Havril András azért töltheti be a vezérkari főnöki tisztséget, mert egyedül ő vállalta a főtisztek közül, hogy Juhász Ferenc javaslatára elvegyék szinte minden döntési jogkörét. A miniszter ugyanis több alkalmas személyt jelölt, akik közül Havril Andrást választották ki. Pataky Árpád bíró közölte: a lap nem tudta bizonyítani állítását, azt, hogy csak Havril András vállalta volna el a vezérkari főnöki poszt betöltését.

A bíróság a felperes keresetének többi részének nem adott helyt és kötelezte a szaktárcát, hogy fizessen meg az alperesnek 12 ezer forint perköltséget. A lapnak hatezer forintot kell fizetnie.