Varsányi Zsuzsa

2005.03.09. 01:58

Varsányi Zsuzsa is szerepelt a Németh Miklósnak tulajdonított ügynöklistán. Mint írja azzal a feltétellel adtak volna neki útlevelet , hogy testvéréhez utazzon, ha beszámol kinti tapsztalatairól. Nemet mondott, mégis dossziét vezettek róla.

43. éve dolgozom a médiában. Az első 17 évet a Miskolci Rádióban töltöttem, elsősorban zenei szerkesztőként, 1978-ban pedig Budapestre kerültem, a Magyar Rádióba. A LISTÁ-n a nevemet mégsem a médiában dolgozók között, hanem a kultúra "rovatban" tették közzé. édesanyám sem úgy írta a nevét, ahogyan ott szerepel. Pedig az átvilágítók pontosan írták le.

Semmiféle beszervezési akció nem történt velem, ha csak az nem volt az, amikor a testvérem 1974-ben történt disszidálása után útlevelet kértem ( akkor még kérni kellett főnöki aláírást is ), de visszautasították a kérelmem. Megfellebbeztem, és berendeltek a rendőrségre. Ott egy fiatalember- akinek a nevét már csak azért is megjegyeztem, mert ő volt az összekötő a miskolci rádió és a rendőrség között, és mint ilyen, sokszor megfordult a szerkesztőségben- azt mondta : semmi akadálya az útlevél kiadásának, de arra kér, hogy nézzek szét a bonni magyarok között, és ha hazajöttem, írjam le amit tapasztaltam. Miután közöltem vele - anélkül, hogy tudnám:ez valamiféle beszervezés, csak annyit mondtam : nézze, én a testvéremhez megyek, és nem más magyarokhoz. Nem fogok tudni önnek semmiféle tapasztalatot írni. Ezek után kissé keményebb hangon közölte, hogy márpedig ez az ára az útlevélnek, akkor csak annyit válaszoltam : tudja mit? Inkább megvárom míg hazajöhet a testvérem, és majd találkozunk akkor.

Nem is volt útlevelem 10 évig. Akkor sem én, hanem az akkori, és már budapesti főnököm intézte el, hogy kapjak. A fiatalember azonban többször is próbálkozott véletlen ( ámbár ma már sejtem, hogy nem lehetett véletlen ) találkozásaink során azzal, hogy: "még mindig nem akarja látni a testvérét?"

Soha nem kérte senki, hogy írjak alá bármiféle papírt. Mégis, amikor mint a Magyar Rádió vezető szerkesztőjét 2001-ben átvilágítottak, elém tettek a dossziét. Rólam szólt. "A célszemély nem jött el,a célszemély nem jelent meg, stb. ' Néhol kézzel írt széljegyzet : " Talán nem ezt a célszemélyt kellett volna választani!"----Egyszóval siralmas, és azt is bátran kijelenthetem: nevetséges. Arról nem is beszélve, hogy én már 1978-ban eljöttem Miskolcról, de az ott készült dosszié utolsó bejegyzése (ha pontosan emlékszem ) 1982. Tehát még négy évig irogatott valaki rólam.

Az átvilágítás után kapott határozat a következőképp szól:

"A Bizottság Varsányi Zsuzsanna, aki szül......................alatti lakos ellenőrzési eljárását megszünteti.

Indokolás: A Bizottság a rendelkező rész szerint határozott, mivel a Belügyminiszter, a Honvédelmi miniszter, a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter arról tájékoztatta, hogy hatáskörébe, illetőleg a felügyeletük vagy irányításuk alá tartozó szervek erre vonatkozó nyilvántartásaiban nem szerepel, és a Törvény 1. §-ában meghatározott tevékenységre utaló adat nincs."

Budapest, 2001 október hó 31. napján.

Mindezt csupán a tények tudomásul vétele kedvéért írtam le.

Tisztelettel: Varsányi Zsuzsa