Az MSZP a Fideszt okolja az AB működésképtelenségéért

MTI
2005.03.09. 15:30
Az Alkotmánybíróság (AB) működésképtelenné válásáért a Fidesz a felelős, mondta a parlament alkotmányügyi bizottságának szocialista elnöke szerdán. Vastagh Pál szerint az Alkotmánybíróság időleges határozatképtelensége "annak a megmagyarázhatatlan politikának az eredménye, amit a Fidesz a jelölések során tanúsított. (...) Három párt kijelentette, hogy hajlandó megválasztani két alkotmánybírót és ezzel az Alkotmánybíróság kiegészíthető lenne, de a Fidesz erre nem hajlandó".

Az AB kedden tudatta, hogy határozatképtelenség miatt elmarad a március 21-22-i teljes ülése. A testület létszáma az alkotmányban rögzített tizenegy fő helyett jelenleg csupán nyolc. Ez a teljes ülés határozatképességének alsó határa. Az új bírák személyéről az elmúlt több mint másfél év alatt nem tudtak egyezségre jutni a parlamenti pártok. Németh János, korábbi elnök megbízatása 2003. július 31-én szűnt meg, Czúcz Ottó 2004. április 30-tól nem tagja a testületnek, Strausz Jánosnak pedig 2004. december 21-én szűnt meg az alkotmánybírói mandátuma.

Répássy Róbert, az alkotmánybírákat jelölő bizottság fideszes tagja az azt mondta: "Arra kérem Vastagh Pál urat, hogy ne tegye magát nevetségessé azzal az állítással, hogy a Fidesz miatt nem ülésezik március 21-22-én az AB." A fideszes honatya szerint a parlament már decemberben megválaszthatott volna három alkotmánybírót, ha az MSZP nem utasítja el a Szili Katalin által javasolt és Vastagh Pál által nem hivatalosan támogatott Kemenes István szegedi táblabíró jelölését.