A magyar szélsőséges csoportok nem jelentenek veszélyt

MTI
2005.03.23. 18:02
Magyarországon a szélsőséges csoportok továbbra is a társadalom által elutasítottan, perifériára szorulva működnek, érdemben nem veszélyeztetik a demokratikus alapelvek érvényesülését - olvasható a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) elmúlt évi tevékenységéről készített évkönyvben. "Magyarországon nincs olyan szélsőséges csoport, amely az alkotmányos rendet veszélyeztetné, a többpárti demokrácia megzavarásához kellő anyagi háttérrel, eszközrendszerrel és - nem utolsósorban - tömegbázissal rendelkezne".

A hivatal évkönyve külön fejezetben foglalkozik a Bácsfi Diána által vezetett, magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport helyzetével. Eszerint a többi szélsőjobboldali szervezet is elhatárolódik ettől a csoporttól, másrészt kimutathatóvá vált többszempontú analógia a már megszűnt Magyar Népjóléti Szövetség működésével.

A hivatal évkönyve megjegyzi: amennyiben Bácsfiék a Magyar Népjóléti Szövetség által képviselt taktikát tartják követendőnek, nem zárható ki konfliktuskereső szándékú megjelenésük a Vér és Becsület Kulturális Egyesület és a Magyar Nemzeti Arcvonal rendezvényein. Mivel a Blood and Honour Hungária mellett a többi szervezet is lényegesen jelentősebb erőszak-potenciált képvisel, a szervezetek közötti konfliktus gyakorlattá válása nem valószínűsíthető